Uit elkaar: wat gebeurt er met je droomhuis?

via: settlement.nl

via: settlement.nl

Als je samen met je partner jullie droomhuis hebt gekocht, maar jullie besluiten ieder je eigen weg te gaan, dan hebben jullie beide recht op de helft van het huis. Tenminste als jullie verder geen afspraken gemaakt hebben. Het huis in tweeën delen gaat nu eenmaal niet, maar wat gebeurt er dan met het huis na een scheiding?

Verkopen

Jullie moeten allereerst bepalen of jullie het huis gaan verkopen of dat één van beide in de woning blijft wonen. Kiezen jullie voor de verkoop, dan moeten jullie het eens worden over de verkoopprijs. Blijft er na de verkoop van het huis een restschuld over, dan draait ieder voor de helft van het bedrag op. Is er juist sprake van overwaarde, dan verdelen jullie het overgebleven geld na het aflossen van de hypotheek.

Uitkopen

Kiezen jullie ervoor dat één van beide in de woning blijft wonen, dan zal de één de ex-partner moeten uitkopen. De ex-partner heeft immers recht op de helft van de waarde van de woning. Dit kan, mits je alleen voldoende inkomsten hebt, door de hypotheek te verhogen. Het kan ook zijn dat je met spaargeld de ander uit kunt kopen. De waarde wordt bepaald aan de hand van de taxatiewaarde en de hypotheek. Wanneer het huis overwaarde heeft, dan zal degene die in het huis blijft wonen de ander de helft van het bedrag van de overwaarde verschuldigd zijn. Is het huis in de loop van de jaren meer waard geworden, dan is de partner die vertrekt geld verschuldigd aan de blijvende partner.

Verdeling interieur

Wanneer je in het droomhuis blijft wonen, zal er veel veranderen in het interieur. Naast het huis moet namelijk ook de boedel verdeeld worden. Ook hier hebben beide weer recht op de helft van de waarde van de gezamenlijke bezittingen. Jullie kunnen ook besluiten alles of alleen een deel te verkopen en een nieuwe start te maken. Blijf je in het huis wonen en wil je graag de meubels behouden, dan is er ook de optie om de ex-partner de helft van de waarde uit te betalen.

Afspraken maken

Wanneer je uit elkaar gaat, kan het lastig zijn om goede afspraken te maken over het huis en de verdeling van de gezamenlijke bezittingen. Door de emoties kan het daarnaast moeilijk zijn om redelijk te blijven en naar elkaars wensen en behoeften te luisteren. Een mediator gespecialiseerd in echtscheiding, kan jullie ondersteunen bij het maken van de afspraken. Jullie maken met een mediator afspraken die voor beide aanvaardbaar zijn, waardoor je wrok en boosheid kunt voorkomen.

 

About the author

More posts by