Eigenlijk kost het helemaal niet zoveel moeite om in je woning rekening te houden met het milieu. Vaak bespaar je ook nog eens (onnodige) kosten op bijvoorbeeld je energierekening.

De meeste tips ken je waarschijnlijk al, zoals bij het verlaten van de kamer de lichten uit doen en deuren sluiten zodat de warmte in de ruimte blijft. Ook de verwarming ’s nachts uit of lager zetten en elektrische apparaten helemaal uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen kennen de meeste mensen wel.

Small house made of green foliage (Digital Composite)Minder bekend is dat je 24 uur lang moet zorgen voor ventilatie in het huis. Dit zorgt ervoor dat vocht wordt afgevoerd, droge lucht warmt namelijk beter op dan vochtige lucht. Hierdoor bespaar je energie. Op water valt ook veel te besparen, tijdens het douchen, kan je zelfs liters water besparen per douchebeurt, door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Bij een nieuw toilet of nieuwe kraan kun je letten op het etiket laag verbruik, dan weet je zeker dat je niet onnodig water verspilt.

Ook tijdens de verbouwing kun je bewust met het milieu omgaan. Zo kun je kiezen voor verf op waterbasis en voor het hergebruik van materialen. Wanneer je werkt met hout, kun je kiezen voor speciaal gecertificeerd hout. Het FSC-label is wereldwijd ondersteund door onder andere boseigenaren, bedrijven en milieuorganisaties, en geeft aan dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.