Lagere olieprijs, dus de verwarming lekker hoog?

4102576490De meeste van onze dagelijkse kosten zijn op een of andere manier wel verbonden aan de olieprijs. Benzine en diesel voor onze auto’s zijn de meest bekende voorbeelden, maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor energienota. De energie die we in huis gebruiken wordt namelijk nog altijd grotendeels opgewekt met behulp van zogenaamde fossiele brandstoffen, zoals aardolie. Nu de olieprijs gedaald is zou je denken dat we daarom wat minder op ons energieverbruik hoeven te letten, de kosten gaan immers omlaag. Maar is de praktijk net zo eenvoudig als de theorie doet vermoeden?

Korte vs. lange termijn

Wie alleen naar de energierekening van volgend jaar kijkt, zou inderdaad tot die conclusie kunnen komen. Aan de andere kant toont het echter ook aan hoeveel risico er eigenlijk gepaard gaat met het vertrouwen op fossiele brandstoffen. De OPEC is vanzelfsprekend niet zo blij met deze lage prijs en schroeft bijvoorbeeld de productie van hun olie al terug om de prijs zo weer kunstmatig op te drijven. Je kunt je voorstellen wat er vervolgens met de prijzen gebeurt wanneer aardolie nog schaarser wordt, een toekomstbeeld dat helaas niet zo onvoorstelbaar is.

“De schommeling van de olieprijs is ‘precies een van de belangrijkste redenen waarom we moeten verschuiven naar duurzame energie, waarvan de prijs voor brandstof wel duidelijk is, namelijk niets”, sprak Figueres.

Juist een reden voor duurzaamheid

Aan de ene kant zou je kunnen vrezen dat deze lage olieprijzen de noodzaak voor duurzaamheid minder sterk maken, waardoor bedrijven en consumenten minder gemotiveerd zijn hiermee bezig te zijn. Op de jaarlijkse klimaatconferentie van de VN onderstreepte klimaatchef Christina Figueres echter juist dat deze ontwikkeling het tegenovergestelde aantoont. De prijzen en beschikbaarheid van fossiele brandstoffen zijn namelijk altijd wisselend en onvoorstelbaar. Groene energie is daarentegen altijd aanwezig en kost niets. Een waardevolle gedachte om mee te nemen voordat je deze winter de thermostaat omhoog draait.

original_453609_2HSn7Sula3JKiOOzOn5SdJ3HA

 

About the author

More posts by