Electriciteit zorgt voor omslag in de bouwwereld

Elektriciteit gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons leven. Langzaam maar zeker stappen steeds meer mensen over van een auto die op benzine rijdt naar een elektrische auto. Ook wat betreft wonen lijkt elektriciteit de toekomst te hebben. Een all electric house gekoppeld aan groene stroom zou de toekomst van wonen zijn.

De gasvoorraden raken op, terwijl de energiebehoefte ondertussen alleen maar toe blijft nemen. Er zijn dus duurzame alternatieven nodig om iedereen te kunnen huisvesten en te voorzien van energie. Daarom lijkt gasloos wonen de toekomst te hebben. Het biobased house, een demonstratiewoning gebouwd voor de Innovation Expo,  bewijst dat het kan.

De bouwmaterialen van deze woning zijn natuurlijk en herbruikbaar, het gebouw is energieneutraal en all electric. De energie is afkomstig uit zonnepanelen open het dak.

De warmtepanelen zorgen voor comfort en zijn tegelijkertijd energiezuinig. Dat komt doordat je niet eerst de lucht in de ruimte hoeft te verwarmen om het lekker warm te hebben, zoals bij reguliere radiatoren. En omdat het systeem elektrisch is, kun je het koppelen aan groene stroom. Daardoor kunnen warmtepanelen een duurzame toepassing zijn. Het was de reden van Patrick Schreven, initiatiefnemer van het biobased huis, om ons te vragen de warmtepanelen te plaatsen.

Milieubewuste consument

Patrick is inmiddels niet de enige. De vraag naar warmtepanelen zien we elk jaar enorm toenemen. Het heeft alles te maken met de opkomst van de milieubewuste consument. Die plaatst bij voorkeur zonnepanelen op het dak en vraagt zich af wat hij met de zelf opgewekte energie kan doen. Teruggeven aan het net is een optie, maar geen aantrekkelijke. Beter is om het zelf te gebruiken. Dan is verwarming van de woning met bijvoorbeeld warmtepanelen een goede mogelijkheid.

Wat het biobased huis zo bijzonder maakt, is het pop-up karakter. Je bouwt het op, breekt het weer af en zet hem elders weer in elkaar. Bij zo’n flexibel bouwconcept hoort een even flexibele energievoorziening. Gas sluit daar letterlijk slecht op aan. Een all-electric benadering is de oplossing. Die behoefte zie je ook terug bij tijdelijke woningen, recreatiehuisjes en extra aanbouw. Niet voor niets leveren we daarvoor geregeld warmtepanelen.

Flexibel bouwen

Ik zie een toekomst in flexibel bouwen. Daarmee speelt de bouwsector in op de woonbehoefte van studenten, alleenstaanden, ouderen en migranten. Anders dan het klassieke bouwen van voorgeprogrammeerde rijtjeshuizen in Vinex-wijken, kunnen we door modulaire bouwconcepten supersnel braakliggende terreinen volbouwen met kwalitatieve, comfortabele en betaalbare woningen.

De biobased benadering geeft een extra dimensie aan het flexibele bouwen. Wat is er nu mooier om met hout of andere natuurlijke materialen te werken die altijd voorradig zijn en die je kunt hergebruiken? Je laat er bovendien minder afval na voor de generatie na ons. Vanuit die verantwoordelijkheid vond ik het ook belangrijk om mee te werken aan het biobased huis.

Razendsnelle ontwikkelingen

Dat huis is er nu gekomen en nog vele zullen er volgen. In de bouwwereld spelen biobased concepten slechts een marginale rol. Maar duurzame ontwikkelingen kunnen snel gaan. Vergelijk het met de automobielindustrie. Als je daar 10 jaar geleden het succes van elektrisch vervoer zou voorspellen, werd je meewarig aangekeken. En dan heb je mooi buiten Tesla gerekend.

De bouwwereld staat dezelfde omslag te wachten. Nu al hoor ik alom geluiden dat er over 10 à 15 jaar geen gasaansluitingen meer zijn in woningen. Steeds meer consumenten maken ook bewust een keuze voor een duurzaam gebouwde woning. Als na deze early adopters een grotere groep belangstellenden volgt en als biobased alternatieven betaalbaar en breder bekend raken; moet je dan eens opletten.

 

About the author

More posts by